De vijf lagen van bewustzijn

 

Als er iets gebeurt wat ons raakt, dan komen we in de eerste laag van ons bewustzijn terecht. De eerste laag van ons bewustzijn is de laag van woede. Het is de laag van de laagste trilling, de laag van angst, onmacht en haat. Uit deze woede volgt frustratie, slachtofferschap en/of afhankelijkheid. Meestal voelt het alsof jou onrecht wordt aangedaan. In deze fase ontwikkelen veel mensen depressies en angsten.

De tweede laag van ons bewustzijn is de laag van pijn en verdriet. Het is goed als je in deze fase terecht komt. Dan kun je er wat mee gaan doen in plaats van in jouw boosheid te blijven hangen. Door verdriet en pijn te voelen, trek je een deur open en komt er informatie vrij. Als je jezelf daarentegen zielig blijf voelen en je wilt niets meer met de ander te maken hebben, dan blijf je in de eerste laag hangen. Je hebt nu de keuze: beseffen dat je het zelf doet, of niet voelen. mensen die niet willen voelen, gaan zich in deze fase verdoven met drank of drugs, spiritualiteit, ideeën, lapmiddelen … en dan lijkt het alsof je het weer aankunt, dat je eraan kunt ontsnappen, maar daarmee zak je in werkelijkheid terug naar laag 1 van afhankelijkheid.

Oude pijn loslaten

De derde laag van ons bewustzijn is een scharnierpunt. Het is de laag van verbinding en de laag van het besef dat je het zelf doet. Je kunt nu kiezen, het is een uitnodiging om met je thema’s klaar te komen door te beseffen:

ik ben de enige die verantwoordelijk is voor dit en niemand anders;
ik bepaal of ik het aankan (en dat kun je want anders was het er niet).
Hoe sneller jij beslist dat je zelf kunt kiezen, hoe sneller jij kunt veranderen. In fase 1 en 2 zit je in je hoofd en geef je de ander de schuld. Daarmee creëer je een illusie buiten jezelf, dat is niet zo, maar zo voelt het wel. Als je nu in de derde laag gaat zitten, kan het gronden.

Als je nu beseft: ‘ik doe dat met mezelf, niemand anders’, dat het niet erg is dat je een uitnodiging krijgt, dat je geen fout maakt, maar dat je groeit en dat je niet afhankelijk bent van anderen, maar dat je alleen zelf die beweging maakt, dan kom je in fase 4 terecht.

In fase 4 – de vierde laag van ons bewustzijn, de laag van liefde versus angst – ontvouwt het proces zich uit liefde en staat in het teken van deel uit willen voelen van, omdat je altijd een deel bent van het grote geheel. En alles gebeurt omdat het leven alleen maar liefde is. In deze fase kun je leren te handelen vanuit liefde door alles in jou (of je kind ….) krachtig aanwezig te laten zijn. Vandaag lukt dat misschien niet, maar morgen wel. Of je komt in de laag van angst terecht: als het maar goed gaat nu ….

Als je je dit kunt beseffen kun je doorgroeien naar laag 4 en 5, de lagen van liefde versus angst en het leven vanuit verbinding en eenheid, dat alles goed is zoals het is. Dat alles één is.

Doorleven
Je kunt alleen een oplossing in jezelf zoeken. Er is geen andere weg naar vrijheid toe.

Wat je terugziet in je leven klopt altijd. Voel vooral dus je eigen pijn en laat een ander met rust. Voel het desnoods de hele dag door. Je zult merken dat het je niet lukt om je de hele dag door slecht te voelen … vaak zul je merken dat het aan het eind van de dag weg is …. Gefeliciteerd! Je hebt gewonnen. Je hebt een belangrijke stap gezet op weg naar jezelf.

Tot slot
Soms kan het lijken dat je opnieuw situaties aantrekt, die lijken op het voorgaande. Dat is niet erg, je zult merken dat je steeds sneller en makkelijker ook deze pijn kunt overwinnen. Je neemt immers steeds meer ervaring mee om die stap te zetten naar onafhankelijkheid toe. Dat is hoe het leven in elkaar steekt. We zijn hier om te ervaren en te evolueren, dat zijn geen lineaire processen, maar ronde processen, die ons steeds sterker, krachtiger en zuiverder maken.